Ik Ben..
Praktijk Kinder- en jongerencoaching 

Coaching pubers

Wat ik veel zie bij jongeren is dat ze zich in de puberteit vaak onzeker voelen en zich daardoor geen houding weten te geven. Dat kan zich uiten d.m.v. terugtrekken en zich wat verloren voelen of juist door het te maskeren en heel stoer te doen. Dit komt mede doordat ze vol zitten met hormonen, erbij willen horen, los willen breken etc., maar vooral omdat ze een eigen verhaal hebben en op zoek zijn naar zichzelf. Daarnaast is er tegenwoordig zoveel druk vanuit de maatschappij, dat jongeren vol zitten met stress. Ze denken dat ze overal aan moeten beantwoorden waardoor ze zichzelf zoveel druk opleggen dat het lichaam gaat protesteren. Hierdoor hebben veel jong volwassenen last van hyperventilatie of sombere buien. 

De puberteit is een lastige fase om de moed op te kunnen brengen daadwerkelijk op zoek te gaan naar jezelf. En dan bedoel ik niet de buitenkant, maar juist de binnenkant. Dat is de werkelijke zoektocht, want alleen als je ontdekt wie je van binnen bent, uit zich dat in de keuzes die je maakt naar buiten toe. Je weet beter wat je wilt, bent minder gevoelig voor groepsdruk, je kunt makkelijker omgaan met tegenslagen, je zit lekkerder in je vel en dan straal je niet alleen zelfvertrouwen uit, maar voel je het ook echt. 

Coaching kan hulp bieden voor als je het moeilijk hebt of het even niet meer weet. Of als je ouders net gescheiden zijn en niets meer is zoals het was en je  daardoor heel boos en verdrietig bent. Doordat ik zelf als puber de scheiding van mijn ouders heb meegemaakt, weet ik hoe verdrietig, boos en eenzaam je je kunt voelen. Maar ik weet ook dat je altijd een keuze hebt in het leven en dat je, door deze gevoelens te voelen en toe te laten in plaats van ze te onderdrukken, er doorheen komt en weer blij kunt zijn. 

Als je voor coaching kiest is het heel belangrijk dat je (puber) er zelf ook achterstaat, want anders werkt het niet. Moeten werkt averechts en dan stagneert alles. Maar kom je vrijwillig dan zal ik zonder oordeel naar luisteren en proberen datgene aan te bieden wat kan helpen om (zelf-)inzicht en (zelf-)vertrouwen te ontwikkelen. 

We gaan samen op zoek naar je kwaliteiten, ontdekken hoe je over jezelf denkt. Gedrag reflecteren om inzicht te geven in situaties, bijvoorbeeld door middel van opstellingen. Of door gewoon eens te kijken naar jezelf in de spiegel. Wat en wie zie ik nu eigenlijk? De antwoorden komen vanzelf van binnenuit en alleen dan zal je het ook aannemen en je er naar gaan gedragen.  
 
 
 
E-mailen
Map
Info
LinkedIn