Ik Ben..
Praktijk Kinder- en jongerencoaching 

 

Coachen op Natural Skills

Afgelopen jaar heb ik met heel veel plezier de opleiding coachen op Natural Skills gevolgd en behaald, bij Janine W. Schimmelpenninck. Zij heeft ook het boek Natural Skills geschreven. Ik ontmoette haar tijdens een nascholing zelfvertrouwen bij Sonnevelt opleidingen. De nascholing zelfvertrouwen is gebaseerd op Natural Skills en het voelde meteen als thuiskomen. Alles wat ze vertelde klonk voor mij zo vanzelfsprekend. Wat heb ik genoten van deze opleiding.

Zelf ben ik al jaren bezig ben met mijn eigen ontdekkingsreis en hierin heb ik veel geleerd vanuit de Vedanta filosofie. Natural Skills, is net als Vedanta een natuurlijke levenswijze, geen dogma, en ze hebben veel overeenkomsten. Alleen beschrijft Janine het, in haar boek Natural Skills, zo logisch en praktisch dat het voor iedereen herkenbaar, te begrijpen en toepasbaar is. Dat was precies waar ik naar op zoek was om het te kunnen overbrengen tijdens het coachen.
Doordat ik zelf dagelijks oefen met Natural Skills en wil blijven leren, kan ik iemand ook bijstaan tijdens dit proces. Dus als je jezelf afvraagt waarom dingen niet goed gaan in je leven, waarom je niet gelukkig bent, moeizame relaties hebt en waarom het zo moeilijk is om daar verandering in te brengen, is het misschien tijd om je natuurlijke psychologische welzijn te onderzoeken.

Vragen hierbij kunnen zijn;

  • Hoe goed ken ik mezelf?
  • Wil ik mezelf leren kennen met alle positieve en negatieve kanten?
  • Wil ik verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen leven en mezelf veranderen?


Als het antwoord daarop ja is, kan je aan de slag gaan.


Het begint met het observeren van jezelf, hoe gedraag ik mij, wat denk ik, hoe voel ik en hoe reageer ik op situaties? Is het waar wat ik zie en hoe ik over dingen denk? Of zit ik vast in mijn overtuigingen gevormd door mijn conditionering?

Hoe meer je bewust wordt van je eigen gedrag, des te meer leer je jezelf kennen en kom je erachter dat jij degene bent die zo kijkt en denkt, maar het projecteert op de ander. Dat je altijd een keuze hebt in het leven hoe je reageert op de situatie. Je ontdekt dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw leven en je niemand de schuld kan geven als het niet gaat zoals jij wilt.

Dat kan even een schok zijn, want het lijkt veel makkelijker om de ander de schuld te geven of in de slachtofferrol te blijven zitten. Zo wordt het ons, van jongs af aan, geleerd. Alleen maakt dat niet gelukkig. Wat wel gelukkig maakt is naar binnen kijken en beseffen dat we van nature biologisch en psychologisch hetzelfde zijn en daarom ook hetzelfde willen; gelukkig zijn, vrijheid en verbinding met elkaar.

Hoe doe je dat dan? 

Door je Natural Skills in te zetten:

  1. Waarneming vindt van nature van binnen naar buiten plaats.
  2. De samenhang tussen gedachte en gevoel vormt onze staat van zijn.
  3. Het conditionerende karakter van onze psyche en de macht der gewoonte.
  4. Het vermogen van het hebben van bewuste aandacht.
  5. Het vermogen jezelf te veranderen.

Ieder mens heeft deze natuurlijke vaardigheden, we zijn het alleen kwijtgeraakt door de naar buiten gerichte maatschappij waar we in leven. Denk alleen niet, omdat je deze vaardigheden hebt, dat je het ook weet. Het is een voortschrijdend inzicht. Met andere woorden, het vergt veel oefening, geduld en tijd om het je (weer) eigen te maken, een mens is nooit uitgeleerd.

Ben je nieuwsgierig geworden naar jezelf? Wil je samen met mij op deze ontdekkingsreis? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Dit coachingtraject is voor jongeren vanaf ongeveer 14 jaar en voor volwassenen. Omdat je niet jong genoeg kan beginnen met het (her) ontdekken van je Natural Skills, zet ik bepaalde onderdelen ook spelenderwijs in voor trajecten met jongere kinderen. Wil je vast een voorproefje van wat Natural Skills inhoudt? Luister dan de podcasts via www.naturalskills.nl  


 
 
 
 
E-mailen
Map
Info
LinkedIn