Ik Ben..
Praktijk Kinder- en jongerencoaching 

Coaching van basisschoolkinderen

Voor jonge kinderen is het zo belangrijk om, samen met ouders en op school, al te proberen bepaalde inzichten te creëren zodat ze een stevige basis ontwikkelen voor hun verdere leven. Mijn ervaring met jongere kinderen is dat als ze niet weerbaar genoeg zijn, om welke reden dan ook, en niet in hun kracht staan van binnenuit, ze heel vatbaar kunnen zijn voor groepsdruk, pesten of buitengesloten worden. En als ze niet leren om over hun gevoelens te praten en deze gevoelens te voelen, kunnen ze een vervelende situatie moeilijk verwoorden. Dat kan zich dan uiten in woedeaanvallen, slecht slapen, helemaal terugtrekken of zichzelf naar beneden halen waardoor het zelfbeeld nog lager wordt en het eventuele pesten en buitensluiten juist blijft doorgaan. Ze hebben dan niet door dat ze eigenlijk zichzelf buitensluiten.

Jongere kinderen zijn vaak nog heel ontvankelijk en daardoor heel open om dingen te willen leren. Hierdoor kun je spelenderwijs met ze aan de slag. Dat kan variëren van een spelletje doen, samen tekenen, schilderen of knutselen of het voorlezen van een verhaal dat betrekking heeft op het thema. Door middel van methodieken, zoals bijvoorbeeld gevoelsverkenner, een opstelling maken van een bepaalde situatie of het ontdekken van zijn/haar kwaliteiten, krijgt het kind (zelf)inzicht, groeit het zelfvertrouwen en wordt het weer het blije kind dat het van nature is. 

Daarom is vooral belangrijk om een kind te laten voelen hoe het van binnen met hem of haar gaat, zodat het ontdekt welk gevoel er bij welke gedachte en emotie hoort en niet schrikt van alle gevoelens die er door je heen kunnen gaan. Daarom probeer ik een sessie altijd te starten met een ademhalings- of eenvoudige yogaoefening om even rustig te voelen hoe het nu met hem of haar gaat. We kunnen dan met emotie-poppetjes spelenderwijs aangeven welk gevoel er is ontdekt en de gevoelens samen bespreken.

Als een kind zichzelf mag zijn voelt het zich veilig en heeft het zelfvertrouwen.

Een prachtige manier van hoe een kind zou mogen leren om zijn of haar gevoelens te tonen kun je zien in deze documentaire Japanse levenslessen. Het laat zien wat het met kinderen doet als je van jezelf en je omgeving je gevoelens mag tonen. Hoe de band met de kinderen onderling heel sterk wordt, ze voor elkaar opkomen en elkaar in hun waarde laten. En zodra er wordt gepest het dusdanig wordt besproken zodat de kinderen inzicht krijgen in hun eigen gedrag.

Deze leraar leert de leerlingen om gelukkig te zijn van binnenuit en te beseffen dat als een iemand in je omgeving niet gelukkig is, niemand gelukkig is. Hoe waardevol het leven is en dat je kunt kiezen om te genieten en plezier te hebben in wie je zelf wilt zijn.

 

 

 

emotie poppetjes
 
 
 
 
E-mailen
Map
Info
LinkedIn