Ik Ben..
Praktijk Kinder- en jongerencoaching 


Hoe gaan we samen aan de slag?

Kennismakingsgesprek

Het moment om een coach voor je kind in te schakelen kan behoorlijks spannend zijn. Als je vrijblijvend contact wilt opnemen, kun je dat doen via het contactformulier. Ik zal dan zo snel mogelijk telefonisch of per e-mail reageren, afhankelijk van je voorkeur. We bespreken dan waarvoor jullie een coach willen inschakelen. Heb je er goed gevoel bij? Dan maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek bij mij thuis. Zo krijg je een idee van waar de gesprekken plaatsvinden en kun je meteen ervaren of het goed aanvoelt. Ik werk vanuit huis en heb een werkkamer in de garage ingericht voor de coaching sessies. Indien gewenst is er ook een mogelijkheid om op locatie, omgeving De Meern, Maarssen, Harmelen, Leidsche Rijn, Utrecht, te coachen.

Is er een wederzijdse klik, dan plannen we een intakegesprek in. Dit kunnen we ook meteen doen en het kennismakingsgesprek overslaan. Belangrijk is dat jullie kind weet waarom hij of zij met mij gaat werken, en nog belangrijker, dat hij of zij dat zelf graag wil. Dit geldt voor zowel jonge kinderen als jongeren.  Als een kind het krijgt opgelegd door ouders, school of instanties, werkt het simpelweg niet. Daarom is het belangrijk om dit van te voren te bespreken.

Intakegesprek

Het intakegesprek vindt plaats bij jullie thuis, samen met de ouders en het kind. Zo krijg ik een goed beeld van het kind in zijn of haar vertrouwde omgeving. Het is fijn als ik een jong kind even kan zien voordat we in gesprek gaan. Bij oudere kinderen kunnen we samen beslissen of zij bij het gesprek aanwezig willen zijn. Als jullie dieper op bepaalde onderwerpen willen ingaan, kunnen we ervoor kiezen om zonder kind in gesprek te gaan. Dat is geheel aan jullie.

Voorafgaand aan het intakegesprek stuur ik per e-mail een vragenlijst, die jullie samen kunnen doornemen en invullen of alleen kunt doorlezen, afhankelijk van jullie voorkeur. Op die manier zijn jullie voorbereid op wat komen gaat. Tijdens dit gesprek bespreken we de situatie waar we aan willen werken, wat de hulpvraag is en welke thema’s er na naar voren zijn gekomen. Nadat we samen de thema’s en hulpvraag hebben bepaald, plannen we de eerste coaching sessie in.

Mochten je toch besluiten om niet verder te gaan met de coaching, om welke reden dan ook, ben je vrij om op elk moment te stoppen.

Vervolg sessies

Tijdens de vervolgsessies gaan we aan de slag, afhankelijk van de hulpvraag. Het eerste gesprek zal voornamelijk bestaan uit kennismaking, vertrouwen opbouwen en elkaar leren kennen. Gaandeweg bepalen we waar we mee verder willen en pas ik daar een passende methodiek op toe. De sessies zijn individueel met het kind, zodat hij of zij alles vertrouwelijk met mij kan bespreken. Ik deel alleen informatie met ouders waarvan het kind heeft aangegeven dat het gedeeld mag worden. Uiteraard deel ik wel de zaken die een bedreiging kunnen vormen voor het kind. 

De methodieken die ik gebruik zijn afhankelijk van wat zich aandient. Met jonge kinderen werk ik graag met tekenen of te schilderen, omdat dit een ontspannen manier is om tot de kern te komen. Ook maak ik gebruik van het uitbeelden van situaties met poppetjes zodat we inzicht krijgen in wat er gebeurt. Daarnaast kan de methodiek gevoelsverkenner helpen om te ontdekken welke gevoelens en gedachten er spelen in een situatie, en wat de oorzaak en het gevolg daarvan zijn.

Het belangrijkste is dat er iemand is die zonder oordeel naar het kind luistert zodat hij of zij, zijn of haar hart kan luchten na bijvoorbeeld een scheiding of pesten, buitensluiten, eenzaam voelen of boos en gefrustreerd zijn. En alleen al het uiten en voelen van je gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je je beter voelt. 

Mocht er tijdens de sessies naar boven komen dat het belangrijk is om met het hele gezin in gesprek te gaan, dan zal ik dat aangeven en kunnen we daar een afspraak voor maken. Het kan namelijk verhelderend werken als de thema's bespreekbaar worden gemaakt onder begeleiding. Voor het kind is het fijn als alle gezinsleden bereid zijn om naar elkaar te luisteren, zodat ze inzicht krijgen en samen kunnen werken om de situatie te verbeteren.

Laatste sessie

Het beëindigen van de sessies bepalen jullie zelf.  Als dit tijdens een sessie met het kind ter sprake komt, kunnen we op dat moment samen afsluiten. Als het na een sessie zo goed gaat dat vervolg niet meer nodig is, sluiten we in overleg met jullie de sessies af. Mocht er na afsluiting toch weer behoefte zijn aan een gesprek, zijn jullie natuurlijk van harte welkom!


 
 
 
 
E-mailen
Map
Info
LinkedIn