Ik Ben..
Praktijk Kinder- en jongerencoaching 


Hoe gaan we samen aan de slag?

Kennismakingsgesprek

Als je een coach wilt inschakelen voor je kind is dat een heel spannend moment. Je kan daarom vrijblijvend contact opnemen via het contactformulier. Ik neem dan zo snel mogelijk telefonisch of per e-mail contact op. Afhankelijk van wat de voorkeur is. We bespreken dan waarvoor jullie een coach willen inschakelen en er kunnen alvast wat vragen gesteld worden. Heb je er goed gevoel bij? Dan maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek bij mij thuis. Je kan dan zien waar eventueel de gesprekken plaatsvinden en gelijk ervaren of het goed voelt. Ik werk vanuit huis en ik heb in de garage een werkkamer ingericht voor de coachingsessies. Desgewenst is er ook een mogelijkheid om op locatie, omgeving De Meern, Maarssen, Harmelen, Leidsche Rijn, Utrecht, te coachen.

Is er een wederzijdse klik, dan maken we een afspraak voor het intakegesprek. Deze afspraak kunnen we ook gelijk maken en het kennismakingsgesprek overslaan. Belangrijk in deze fase is dat jullie kind weet waarom hij/zij met mij aan het werk gaat, maar vooral dat hij/zij het zelf ook graag wil. Het maakt hierbij niet uit of het om een jonger kind of een adolescent gaat. Als een kind het opgelegd krijgt door ouders, school of instanties, werkt het absoluut niet. Daarom is het belangrijk dit voorafgaand te bespreken.

Intakegesprek

Het intakegesprek vindt plaats bij de ouders en het kind thuis. Zo krijg ik een goede indruk van het kind in zijn of haar vertrouwde omgeving. Het is dan ook fijn als ik een jonger kind nog even kan zien voordat we in gesprek gaan. Gaat het om een ouder kind, kan je samen beslissen of hij/zijn bij het gesprek aanwezig is. Wil je dieper op een aantal onderwerpen ingaan, kan je ervoor kiezen om zonder kind het gesprek aan te gaan. Dat is geheel jullie keuze.

Voorafgaand aan het intakegesprek stuur ik per mail een vragenlijst die je samen kunt doornemen en invullen, of alleen kunt doorlezen. Wat je zelf prettig vindt. Op deze manier weet je wat we gaan bespreken. Tijdens dit gesprek bespreken we de situatie waarmee we graag aan de slag willen, wat de hulpvraag is, maar ook welke thema’s er na het gesprek naar boven zijn gekomen. Nadat we samen de thema’s en hulpvraag hebben bepaald, maken we een afspraak voor de eerste coachingsessie.

Mochten je toch niet verder willen met de coaching, om welke reden dan ook, ben je vrij om het traject op ieder moment te stoppen.

Vervolg sessies

Afhankelijk van de hulpvraag gaan we aan de slag. Het eerste gesprek zal voornamelijk bestaan uit kennismaken, vertrouwen winnen, elkaar leren kennen. Gaandeweg komt er vanzelf uit waar we mee verder willen en pas ik daar een methodiek op toe. De sessies doe ik alleen met het kind om hem of haar de ruimte te geven alles in vertrouwen aan mij te kunnen en mogen zeggen. Ik vertel ouders ook alleen datgene waarvan het kind aangeeft dat ik het mag vertellen. Vanzelfsprekend vertel ik wel de dingen die bedreigend zouden kunnen zijn voor het kind. 

Methodieken die ik gebruik tijdens de sessies zijn afhankelijk van wat zich aandient. Met jonge kinderen is het fijn om te tekenen of te schilderen, omdat je dan heel ongedwongen tot de kern kunt komen. Maar ik maak bijvoorbeeld ook gebruik van het uitbeelden van situaties d.m.v. opstellingen met poppetjes zodat je inzicht krijgt wat er nu eigenlijk gebeurt. Daarnaast kunnen we de methodiek gevoelsverkenner inzetten om te ontdekken welke gevoelens en gedachten er in een situatie naar voren komen zodat er inzicht komt in de daaruit voortkomende reacties op de situatie, oorzaak en gevolg. 

Het belangrijkste is dat er iemand naar een kind luistert zonder oordeel zodat het zijn/haar hart kan luchten na bijvoorbeeld een scheiding of een situatie m.b.t. pesten, buitensluiten, eenzaam voelen of boos en gefrustreerd zijn. En alleen al het kunnen uiten en voelen van je gevoel maakt dat je je al beter voelt. 

Als er tijdens de sessies naar boven komt dat het belangrijk is om met het hele gezin in gesprek te gaan, zal ik dat aangeven en kunnen we daarvoor ook een afspraak maken. Het kan namelijk heel verhelderend werken als de thema's bespreekbaar worden gemaakt onder begeleiding. Voor het kind is het fijn als iedereen binnen het gezin bereid is om te luisteren naar elkaar, hierdoor inzicht te krijgen en te leren samenwerken om de situatie te verbeteren.

Laatste sessie

Ouders of kind bepalen zelf wanneer een laatste sessie zal plaatsvinden. Als dit tijdens een sessie met het kind al naar voren komt kunnen we op dat moment zelf samen afsluiten. En gaat het na een sessie zo goed dat vervolg niet meer nodig is, sluiten we in overleg met jullie de sessies af. Mocht er na afsluiting van de sessies toch weer behoefte zijn aan een gesprek, zijn jullie natuurlijk van harte welkom!


 
 
 
 
E-mailen
Map
Info
LinkedIn