Ik Ben..
Praktijk Kinder- en jongerencoaching 

Coaching jongeren

Veel jongeren voelen zich tijdens de puberteit onzeker en weten niet goed hoe ze zich moeten gedragen. Dit kan zich uiten in teruggetrokken gedrag of door een stoer masker op te zetten. Deze fase is lastig door hormonale veranderingen, de drang om erbij te horen en het  verlangen naar zelfstandigheid. Jongeren hebben vaak te maken met veel maatschappelijke druk, wat  leidt tot stress. Ze voelen zich verplicht om aan allerlei verwachtingen te voldoen, waardoor ze zichzelf te veel druk opleggen. Dit resulteert vaak in klachten zoals hyperventilatie of sombere buien. 

De puberteit is een uitdagende tijd om jezelf echt te leren kennen. Het gaat niet alleen om je uiterlijk, maar juist om je innerlijke zelf. Alleen als je ontdekt wie je diep van binnen bent, kun je keuzes maken die echt bij je passen. Hierdoor weet je beter wat je wilt, ben je minder gevoelig voor groepsdruk, kun je beter omgaan met tegenslagen en voel je je zelfverzekerder. Dit leidt tot veerkracht, zelfvertrouwen en mentaal welzijn.

Coaching kan helpen als je het moeilijk hebt, bijvoorbeeld door groepsdruk of opgekropte gevoelens. Als je niet weet hoe je met negatieve gedachten moet omgaan, of als je ouders zijn gescheiden en je je boos en verdrietig voelt, kan coaching steun bieden. Uit eigen ervaring weet ik hoe eenzaam je je kunt voelen na een scheiding. Maar ik weet ook dat je altijd een keuze hebt in het leven. Door je gevoelens te voelen en toe te laten, in plaats van ze te onderdrukken of anderen de schuld te geven, geef je jezelf letterlijk ruimte en kun je weer gelukkig voelen.

Het is cruciaal dat jongeren zelf achter de keuze voor coaching staan. Moeten werkt averechts en stagneert het proces. Maar als je vrijwillig komt, luister ik zonder oordeel en zoeken we samen naar manieren om zelfinzicht en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door samen je kwaliteiten te ontdekken of te reflecteren op je gedrag en gedachten. Door opstellingen of simpelweg in de spiegel te kijken en te vragen: Wie ben ik eigenlijk? Hoe zie ik mezelf? Welke overtuigingen en gevoelens heb ik? De antwoorden komen vanzelf van binnenuit, en alleen dan zul je ze aannemen en ernaar gaan handelen. Met geduld en oefening zal uiteindelijk verandering plaatsvinden. 
 
 
 
E-mailen
Map
Info
LinkedIn