Coaching van basisschoolkinderen
Het is belangrijk voor jonge kinderen om, samen met hun ouders en op school, bepaalde inzichten op het gebied van zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dit legt een stevige basis voor hun verdere leven. Uit mijn ervaring blijkt dat kinderen die niet weerbaar genoeg zijn en niet vanuit hun innerlijke kracht handelen, vatbaar zijn voor groepsdruk, pesten of buitensluiting. Als ze niet leren om over hun gevoelens te praten en deze te uiten, kunnen ze hun emoties moeilijk onder woorden brengen. Dit kan leiden tot woedeaanvallen, slecht slapen, terugtrekken of een negatief zelfbeeld, wat pesten en buitensluiting alleen maar verergert. Ze beseffen dan niet dat ze eigenlijk zichzelf buitensluiten.
Jonge kinderen zijn meestal heel ontvankelijk en open om nieuwe dingen te leren. Hierdoor kun je spelenderwijs met hen werken. Dit kan variëren van spelletjes spelen, samen tekenen, schilderen of knutselen, tot het voorlezen van verhalen die bij het thema passen. Met methodieken zoals de gevoelsverkenner, het maken van opstellingen van situaties of het ontdekken van hun kwaliteiten, krijgen kinderen zelfinzicht. Dit bevordert hun zelfvertrouwen en helpt hen weer het blije kind te worden dat ze van nature zijn.
Het is daarom essentieel om kinderen te laten voelen hoe het van binnen met hen gaat. Zo ontdekken ze welke gevoelens bij welke gedachten en emoties horen, zonder te schrikken van de emoties die door hen heen gaan. Ik begin een sessie daarom altijd met een ademhalings- of eenvoudige yogaoefening om rustig te voelen hoe het met hen gaat. Met emotie-poppetjes kunnen we spelenderwijs aangeven welke gevoelens er zijn en deze samen bespreken.
Als een kind zichzelf mag zijn voelt het zich veilig en heeft het zelfvertrouwen.
Een prachtige manier waarop kinderen kunnen leren hun gevoelens te tonen, zie je in de documentaire Japanse levenslessen. Deze documentaire laat zien wat er gebeurt als kinderen hun gevoelens mogen tonen en hoe dit hun onderlinge band versterkt. Ze leren voor elkaar op te komen en elkaar te respecteren. Pesten wordt besproken, waardoor kinderen inzicht krijgen in hun eigen gedrag.
Deze leraar leert de kinderen om van binnenuit gelukkig te zijn en te begrijpen dat als iemand in je omgeving niet gelukkig is, niemand echt gelukkig kan zijn. Dit benadrukt hoe waardevol het leven is en dat je kunt kiezen om te genieten en plezier te hebben in wie je bent.