Ik Ben..
Praktijk Kinder- en jongerencoaching 

Leren voelen van je emoties

 Het belang van emoties erkennen en voelen

In ons leven ervaren we allemaal negatieve emoties, zoals verdriet, boosheid, schaamte en schuldgevoel. Deze emoties horen erbij en we leren ervan. Als alles perfect zou zijn, zou er niets te leren zijn, toch?

Uit eigen ervaring, gesprekken met mijn kinderen, jongeren in mijn praktijk, op school en mensen die ik ontmoet, weet ik hoe belangrijk het is hoe je met je emoties omgaat. Vooral uit eigen ervaring heb ik geleerd hoe belangrijk het is om verdriet en boosheid goed te verwerken. Omdat bepaalde emoties zo pijnlijk kunnen zijn, willen we ze vaak liever niet voelen. We ontwikkelen allerlei overlevingsstrategieën om deze emoties te vermijden.

Van oorsprong reageren we instinctief op gevaar en pijn met vechten, vluchten of bevriezen. Tegenwoordig vertalen we deze reacties naar moderne afleidingen om het pijnlijke gevoel te vermijden:

o We zoeken constant gezelschap en vertier buiten huis. (Vluchten)
o We werken heel hard en stellen hoge eisen aan onszelf, wat leidt tot snelle boosheid. (Vechten)
o We eten onze gevoelens weg of ontwikkelen zelfs een drank- of drugsverslaving. (Vluchten)
o We doen alles voor iedereen om aardig gevonden te worden. (Pleasen)
o We ontkennen onze gevoelens, vermijden situaties en blokkeren lichamelijk. (Bevriezen)

Door deze afleidingen houd je jezelf voor de gek. Je denkt dat je gelukkig bent, maar in werkelijkheid voel je je vaak lusteloos, moe, gestrest, nog bozer of verdrietiger. Het onderdrukken van je emoties leidt tot meer stress, die zich opslaat in je lichaam en kan leiden tot faalangst, sombere gevoelens of zelfs lichamelijke ziekten.

Deze ervaring opende mijn ogen. Ik begon met yoga om opnieuw bewust te leren voelen. Wat ik als kind onbewust deed - "even zitten en wachten tot het overgaat" - was ik een periode van mijn leven kwijtgeraakt.

Door je emoties te voelen en te erkennen, laat je ze los. Gewoon even rustig zitten en ademen, zonder er iets mee te willen. Je zult merken dat je emoties net zo verdwijnen als ze gekomen zijn. Het is misschien niet prettig om pijnlijke gevoelens te ervaren, maar door ze de ruimte te geven, verdwijnen ze uiteindelijk weer. Het klinkt simpel, en dat is het ook, maar we zijn het verleerd.

Een jong kind doet dit van nature. Ze voelen pijnlijke emoties, uiten die door te huilen of te schreeuwen, laten het los en gaan verder met spelen. Gaandeweg leren we dit af door de mensen om ons heen, die het op hun beurt ook zo hebben geleerd. Door jezelf weer te leren voelen, geef je dat door aan je omgeving en eventueel later aan je kinderen. Zo kun je patronen doorbreken en ben je altijd een voorbeeld voor anderen.

Dus als je je verdrietig of boos voelt, probeer dan niet te vluchten in afleiding, maar neem de tijd om te voelen zoals je dat als kind deed. Deze (yoga)oefening kan je daarbij helpen:

❤️ Zoek een rustige plek en ga comfortabel zitten. Sluit je ogen of richt je blik op een punt.
❤️ Adem diep in en uit, en adem daarna rustig door.
❤️ Scan je lichaam in gedachten. Wat voel je en waar voel je het? Observeer dit zonder het te analyseren.
❤️ Adem rustig in en diep uit. Laat gedachten die opkomen er zijn zonder erop in te gaan.
❤️ Laat alle gevoelens er zijn. Tranen zijn oké, woede is oké. Uiten mag.
❤️ Voel en adem, zonder oordeel of analyse.
❤️ Na een paar minuten open je je ogen en voel je of er verschil is met hoe je begon. 

❤️ Voel en laat het zijn.

Er is geen goed of fout; alles is goed.

Door dagelijks geduldig te oefenen in het voelen van je emoties in plaats van ze te onderdrukken, leer je ze herkennen. Je zult merken dat er niets gebeurt als je ze voelt, behalve dat ze juist verdwijnen omdat ze er mogen zijn. Dit geeft je meer zelfvertrouwen en veerkracht, wat essentieel is voor je mentale welzijn.


 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn